10 Μαΐου 2016

Ασκήσεις για το ξύπνημα της διαίσθησης



Οι παρακάτω ασκήσεις είναι από το βιβλίο του Paulo Coelho “Το ημερολόγιο ενός μάγου” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Νεα σύνορα - Α. Α. Λιβανη” 



Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ

Γονάτισε στο Χώμα. Ύστερα κάθισε στις φτέρνες σου και σκύψε έτσι ώστε το κεφάλι v' αγγίζει τα γόνατα. Άπλωσε τα μπράτσα προς τα πίσω. Είσαι τώρα σε εμβρυϊκή στάση. Χαλάρωσε και ξέχασε κάθε ένταση. Ανάσανε ήρεμα και βαθιά Νιώθεις σιγά σιγά πως είσαι ένας μικροσκοπικός σπόρος τριγυρισμένος από τη θαλπωρή της γης. Όλα είναι ζεστά κι υπέροχα γύρω σου. Κάνεις ήσυχο ύπνο.

Ξαφνικά τρέμει ένα δάχτυλο. Ο σπόρος δε θέλει να είναι πια θαμμένος, θέλει να γεννηθεί. Αρχίζεις να σαλεύεις αργά τα μπράτσα, ύστερα το σώμα σου θ' ανασηκώνεται ώσπου να καθίσεις στις φτέρνες. Τότε θα σηκωθείς αργά αργά, θα γονατίσεις με την πλάτη στητή. Στο μεταξύ φαντάσου πως είσαι ένας σπόρος που ξεπετάγεται και ανοίγει σιγά σιγά τη γη. Ήρθε η στιγμή να τη σκίσεις, να την τρυπήσεις. Σηκώνεσαι αργά, πρώτα με το ένα πόδι κι ύστερα με το άλλο, παλεύοντας να ισορροπήσεις, σαν σπόρος που αγωνίζεται να βρει το χώρο του, ώσπου να σταθείς όρθιος. Φαντάσου ένα χωράφι ολόγυρά σου, ήλιο, νερό, αέρα, πουλιά. Είσαι ένας σπόρος που αρχίζει να φυτρώνει. Υψώνεις αργά τα μπράτσα στον ουρανό. 

Τεντώνεσαι όλο και πιο πολύ σαν να θέλεις v' αδράξεις τον απέραντο ήλιο που λάμπει πάνωθέ σου, σου δίνει δύναμη και σε ελκύει. Το σώμα σου γίνεται άκαμπτο, οι μύες σου συσπώνται, ενώ αισθάνεσαι να μεγαλώνεις, να μεγαλώνεις,ώσπου γίνεσαι απέραντος. Η ένταση αυξάνεται σε σημείο που γίνεται οδυνηρή, ανυπόφορη. Όταν δεν αντέχεις άλλο, μπήγεις μια κραυγή κι ανοίγεις τα μάτια 

Να επαναλαμβάνεις αυτή την άσκηση επί εφτά συνεχείς μέρες, πάντα την ίδια ώρα



ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΣΘΗΣΗΣ (Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ)

Σχημάτισε μια λιμνούλα από νερό πάνω σε μια λεία και μη απορροφητική επιφάνεια. Κοίτα την κάμποση ώρα. Ύστερα άρχισε να παίζεις με το νερό άσκοπα. Κάνε σχέδια που δεν έχουν κανένα νόημα. Να εκτελείς αυτή την άσκηση κάθε μέρα, για μια βδομάδα, τουλάχιστον επί δέκα λεπτά κάθε φορά. Μην αναζητάς πρακτικά αποτελέσματα, αυτή η άσκηση θα ξυπνήσει σιγά σιγά τη διαίσθησή σου. Όταν εκδηλωθεί σε άλλες ώρες της μέρας, να της έχεις πάντα εμπιστοσύνη.



Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ

Κάθε φορά που σου περνάει από το νου μια σκέψη που νομίζεις πως σε βλάπτει -Ζήλια, αυτολύπηση, ερωτικοί καημοί, φθόνος, μίσος κλπ.- ακολούθησε αυτή τη διαδικασία: Μπήξε το νύχι του δείκτη σου στη ρίζα του νυχιού του αντίχειρα ώσπου να γίνει έντονος ο πόνος.Συγκεντρώσου σε αυτόν: αντανακλά τον πνευματικό πόνο σε φυσικό πεδίο. Μη σταματήσεις την πίεση στο δάχτυλό σου ώσπου να σου φύγει αυτή η σκέψη από το νου.Να επαναλαμβάνεις την άσκηση όσες φορές είναι απαραίτητο, συνεχώς δηλαδή,ώσπου να σε εγκαταλείψει η σκέψη. Θα σου ξαναέρθει σε πιο αραιά διαστήματα και θα εξαφανιστεί εντελώς αν δεν ξεχάσεις να κάνεις την άσκηση κάθε φορά που η σκέψη επιστρέφει.



Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Να περπατάς για είκοσι λεπτά, δύο φορές πιο αργά από το κανονικό σου βάδισμα Πρόσεχε την κάθε λεπτομέρεια, τους ανθρώπους, τα τοπία γύρω σου. Η πιο ενδεδειγμένη ώρα για να πραγματοποιήσεις αυτή την άσκηση είναι μετά το πρόγευμα.

 Να επαναλάβεις αυτή την άσκηση επί εφτά μέρες.



Η ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ RAM

Άδειασε εντελώς τους πνεύμονές σου από τον αέρα. Ύστερα πάρε αργή εισπνοή υψώνοντας τα μπράτσα. Όσο εισπνέεις, συγκεντρώσου για να εισχωρήσουν στην καρδιά σου η αγάπη, η γαλήνη κι η αρμονία με το σύμπαν. Κράτα την αναπνοή σου φυλακισμένη και τα μπράτσα υψωμένα όσο το δυνατό περισσότερο,απολαμβάνοντας την εσωτερική κι εξωτερική αρμονία. Ύστερα να εκπνεύσεις γρήγορα προφέροντας τη λέξη «RAM».

Να επαναλαμβάνεις την άσκηση επί πέντε λεπτά.



Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΑΣΗΣ

Χαλάρωσε- Κλείσε τα μάτια. Προσπάθησε για λίγα λεπτά να συγκεντρωθείς στους ήχους που σε περιβάλλουν, σαν να επρόκειτο για μια ορχήστρα όπου παίζουν όλοι οι μουσικοί. Ξεχώρισε σιγά σιγά κάθε ήχο. Προσήλωσε διαδοχικά την προσοχή σου στον καθέναν ξεχωριστά, όπως σ' ένα όργανο που παίζει σόλο, απομονώνοντας τα υπόλοιπα. Πραγματοποιώντας κάθε μέρα αυτή την άσκηση, θ' ακούς φωνές. Στην αρχή θα σκέφτεσαι πως είναι αποκύημα της φαντασίας σου. Κατόπιν θ' ανακαλύψεις πως είναι φωνές προσώπων του παρελθόντος, του παρόντος, του μέλλοντος, που αποτελούν μέρος της μνήμης του χρόνου.

 Ελάχιστη διάρκεια: δέκα λεπτά.



Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ

Χαλάρωσε.Παρατήρησε γύρω σου για πέντε λεπτά τις σκιές των πραγμάτων και των όντων. Ψάξε να μάθεις ακριβώς ποιο μέρος του αντικειμένου ή του προσώπου αντανακλάται. Τα επόμενα πέντε λεπτά συνέχισε έτσι, αλλά ταυτόχρονα προσήλωσε την προσοχή σου στο πρόβλημα που επιθυμείς να λύσεις και λάβε υπόψη σου όλες τις ακατάλληλες λύσεις που θα μπορούσες να βρεις. Τέλος, πέρασε πέντε λεπτά κοιτάζοντας τις σκιές και σκέψου τις σωστές λύσεις που απομένουν. Απόρριψέ τις μία μία ώσπου να μείνει η μόνη σωστή για το πρόβλημά σου.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis