22 Φεβρουαρίου 2016

Απλοί τρόποι για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση


Αν μπορούσαμε να χωρίσουμε τους ανθρώπους σε δυο μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την κοινωνική τους συμπεριφορά, τότε στη μια πλευρά θα τοποθετούσαμε αυτούς που δυσκολεύονται να προβάλλουν τις ικανότητες τους, που αδυνατούν να αναλάβουν κάποιο δύσκολο εγχείρημα ή κάποιο ρίσκο και που τους αγχώνουν οι κοινωνικές συναναστροφές και στην άλλη πλευρά αυτούς που αναλαμβάνουν με ευκολία και χωρίς κανένα ενδοιασμό να φέρουν εις πέρας όλα τα παραπάνω. 

Πιθανόν όλοι μας να έχουμε ζηλέψει όσους γεννήθηκαν με το χάρισμα της αυτοπεποίθησης, όμως θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να σκεφτούμε ότι ίσως αυτοί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δουλέψουν με τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ίσως καμιά φορά αυτό που ζηλεύουμε να μην είναι καν αυτοπεποίθηση, αλλά έπαρση.

Κατά τη γνώμη μου η αυτοπεποίθηση είναι μεγαλύτερο δώρο όταν αποκτάται στην πορεία της ζωής, γιατί τότε συμπορεύεται με την ευαισθησία, την γνώση και την κατανόηση. 



Στη συνέχεια παρουσιάζονται κάποια απλά βήματα που θεωρώ ότι μπορούν να βοηθήσουν εκείνους που προσπαθούν να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Αν ανήκεις σε αυτούς τότε μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές:



Προκάλεσε τον εαυτό σου


Βρες κάποιες δραστηριότητες που μέχρι πριν σου προκαλούσαν άγχος ή και φόβο ή δεν φανταζόσουν ποτέ πως θα μπορούσες να καταπιαστείς με αυτές. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, κάποιο σπορ, ένα νέο επαγγελματικό εγχείρημα κλπ. Ένας τρόπος για να πετύχεις είναι να βλέπεις νοερά τον εαυτό σου να πετυχαίνει στην πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Αυτή η επιτυχία θα είναι ένα σημείο αναφοράς κάθε φορά που νιώθεις πως απειλείσαι. 


Συμπεριφέρσου σαν να μην είσαι ποτέ μόνος


Συνήθως όταν μένουμε μόνοι ή με τα αγαπημένα μας πρόσωπα στο σπίτι, υιοθετούμε ένα πιο χαλαρό τρόπο συμπεριφοράς, δεν προσέχουμε το ίδιο με την εμφάνιση μας, ο λόγος μας και η συμπεριφορά μας γίνονται λιγότερο επίσημα. Προκειμένου όμως να αυξήσουμε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μας ίσως θα είναι σκόπιμο να βλέπουμε όσο δυνατόν λιγότερο τα τρωτά σημεία του εαυτού μας, κυρίως όταν αυτά σχετίζονται με την εμφάνιση μας. Μπορούμε να ντυνόμαστε όμορφα και να φροντίζουμε κάθε λεπτομέρεια στην εμφάνιση μας απλά και μόνο για εμάς. Σιγά-σιγά θα αρχίσουμε να στρέφουμε την προσοχή μας στα δυνατά μας σημεία και να θεωρούμε όλο και πιο ασήμαντα αυτά που κάποτε μας δημιουργούσαν άγχος. Έχοντας αποκτήσει καλύτερη διάθεση είναι πιθανό να βρούμε και κάποιες καινούριες ασχολίες


Μην υπολογίζεις την γνώμη των άλλων


Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει πως θα γίνουμε είτε αυτό που πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, είτε αυτό που πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας. Πιστεύω πως αυτό έχει βάση κατά το πρώτο σκέλος όταν εμείς επιτρέπουμε στους άλλους να μας κρίνουν και να μετρούν την αξία μας. Θυμήσου όμως πως κανένας δεν σε γνωρίζει τόσο καλά όπως εσύ τον εαυτό σου και πως συνήθως αυτοί που προσπαθούν να σε μειώσουν το κάνουν από δική τους ανασφάλεια και με σκοπό να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα. Κάθε φορά που οι άλλοι γίνονται επικριτικοί, φέρε στο νου σου πράγματα για το οποία είσαι υπερήφανος και μην μπεις καν στη διαδικασία να ψάξεις το λόγο της λεκτικής επίθεσης που δέχτηκες ή εάν και κατά πόσο αυτά έχουν βάση.


Κατέγραψε τα θετικά στοιχεία


Αφιέρωσε χρόνο μέσα στη μέρα για να γράψεις τα πράγματα που αγαπάς στον εαυτό σου και που σε κάνουν να νιώθεις υπερήφανος. Γράψε όλα αυτά που έχεις πετύχει μέχρι τώρα και όλα όσα θα ήθελες να πετύχεις στο μέλλον. Ξεκινά με μικρούς, εφικτούς και χρονικά ορισμένους στόχους. Μπορείς να θέσεις ως στόχο πχ αυτό το μήνα να χάσεις 3 κιλά ή να πηγαίνεις καθημερινά γυμναστήριο κλπ. Κάθε φορά που θα διαγράφεις ως πετυχημένο κάποιο στόχο από τη λίστα των «θέλω» σου θα νιώθεις και πιο δυνατός.


Γνώρισε καλά τον εαυτό σου


Ίσως κάποιες δραστηριότητες σου προκαλούν άγχος απλά και μόνο επειδή δεν σου ταιριάζουν. Βρες ασχολίες που σε γεμίζουν θετική ενέργεια και κράτησε στη ζωή σου τους ανθρώπους που σε εμπνέουν, σε βοηθούν να εξελιχθείς και που σε κάνουν να νιώθεις όμορφα 


Δείξε τη δύναμη σου


Σε κάθε συναναστροφή αρχικά πρόσεχε τη στάση του σώματος σου, την ένταση της φωνής σου και τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεις τη γνώμη σου. Βεβαιώσου πως εκφράζεις ξεκάθαρα και με σιγουριά αυτό που θέλεις να πεις, χωρίς να χρησιμοποιείς επιπλέον λέξεις, επαναλήψεις ή και υπερβολικές τεχνικές έκφρασης. Επίσης μην δείξεις σε καμία περίπτωση πως αποζητάς την επιβεβαίωση των άλλων σε όσα λες. Πες τη γνώμη σου ελεύθερα, ακόμα και αν ξέρεις πως οι άλλοι δεν συμφωνούν μαζί σου, αλλά πάντα με σεβασμό. Οι άλλοι καταλαβαίνουν πολύ εύκολα πότε είμαστε ευάλωτοι αν δεν προσέξουμε τη γλώσσα του σώματος μας. Με τον καιρό όλα αυτά θα γίνονται φυσικά και χωρίς καμία προσπάθεια.



















0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis