19 Φεβρουαρίου 2016

Μέθοδοι και ευχές για ξεμάτιασμα



Το παρακάτω άρθρο γράφτηκε από τη φίλη της σελίδας Π.Σ. και την ευχαριστούμε πολύ γι αυτό.



Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε νιώσει ξαφνικά εκεί που είμαστε καλά μια αδιαθεσία, «μάτι» λέμε και τρέχουμε να βρούμε κάποιον να μας ξεματιάσει!

Το μάτι το παίρνουμε είτε από την κακογλωσσιά κάποιων και τότε λέμε πως πρόκειται για το κακό μάτι, είτε από το θαυμασμό κάποιων προς το πρόσωπο μας, αυτό είναι το καλό μάτι και προκαλείται χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση. Όπως και να έχει όμως εμείς αισθανόμαστε άσχημα και στις δύο περιπτώσεις. 

 Το μάτι το παραδέχεται και η θρησκεία μας. Μπορούμε να πάμε σε παπά να μας διαβάσει την ευχή της βασκανίας, αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουμε.

Έχω δυο ευχές για ξεμάτιασμα και θα τις μοιραστώ μαζί σας:

Παίρνουμε ένα ποτήρι με νερό, το σταυρώνουμε με το χέρι μας και λέμε τα εξής: Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί δωρεάν λάβατε δωρεάν δώσατε, δώστε και σε μας και πάρτε το μάτι από τον ή την …………. (όνομα του πάσχοντος).

Παίρνουμε μια σταγόνα λάδι από το καντήλι και το ρίχνουμε στο νερό. Αν το λάδι χαθεί τότε υπάρχει μάτι. Αυτό το κάνουμε τρεις φορές, μετά σταυρώνουμε το μέτωπο του πάσχοντος με το νερό του ποτηριού, άλλες τρεις φορές. Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε μέχρι η σταγόνα του λαδιού να μείνει στην επιφάνεια.

Ο άλλος τρόπος ξεματιάσματος , για έμενα και ο πιο αποτελεσματικός, είναι ο εξής: 

(Όνομα αυτού που ξεματιάζουμε) βαπτισμένε, μυρωμένε, στο θεό παραδομένε, άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, τριάδα ομοούσιος και αχώριστος, πάτερ ημών πάτερ ημών πάτερ ημών… …..(εννέα φορές). Αν υπάρχει μάτι αρχίζει το χασμουρητό σε αυτόν που ξεματιάζει και μερικές φορές και σε αυτόν που ξεματιάζεται. Αυτό το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το χασμουρητό

Μια επισήμανση: τις ευχές αυτές δεν τις λέμε ποτέ στον άλλο προφορικά, γιατί μετά δεν «πιάνει» το ξεμάτιασμα. Τις δίνουμε μόνο γραπτώς για να τις διαβάσουν και να τις μάθουν αυτοί που ενδιαφέρονται. Είναι καλύτερα λένε να τις διαβάσει άντρας πρώτα και μετά γυναίκα, και το πιο ιδανικό είναι να δοθούν γραπτώς την Μ. Παρασκευή

Τελειώνοντας πιστεύω ότι θα σας φάνει χρήσιμη μια ακόμα γρήγορη μέθοδος ξεματιάσματος: 

Μπορούμε αν είμαστε κάπου και νιώσουμε ματιασμένοι να κάνουμε με την παλάμη μας τρεις φορές το σχήμα του σταυρού λέγοντας: Ιησούς Χριστός νικά και όλα τα κακά σκορπά.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis