8 Μαρτίου 2016

Διαλογισμοί πάνω στην οργή


Οι παρακάτω διαλογισμοί αποτελούν αποσπάσματα από το βιβλίο των Δαλάι Λάμα και Howard Cutler: « Η τέχνη της ευτυχίας», εκδόσεις Έσοπτρον.


Άσκηση 1


Ας φανταστούμε ένα σκηνικό όπου κάποιος που εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, κάποιος που είναι πολύ κοντινός και αγαπητός, βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου χάνει την ψυχραιμία του. Μπορείτε να φανταστείτε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, είτε σε μια πολύ οξυμένη σχέση, είτε σε μια σχέση που συμβαίνει κάτι εξοργιστικό σε προσωπικό επίπεδο. Το άτομο είναι τόσο οργισμένο, που έχει χάσει όλη τη νοητική του συγκρότηση δημιουργώντας πολύ αρνητικές δονήσεις, και ακόμη φτάνει στην ακραία κατάσταση να χτυπάει τον εαυτό του ή να σπάει πράγματα.

Μετά αναλογιστείτε τις άμεσες επιπτώσεις της μανίας αυτού του ατόμου. Θα δείτε να συμβαίνουν ακόμα και φυσικές αλλαγές πάνω του. Αυτό το άτομο, το οποίο αισθάνεστε τόσο δικό σας, το οποίο συμπαθείτε, που η απλή θέα του οποίου σας έδωσε ευχαρίστηση στο παρελθόν, τώρα παίρνει αυτή την άσχημη όψη, ακόμα και με την έννοια της φυσιογνωμίας του και μόνο. Ο λόγος για τον οποίο νομίζω ότι θα πρέπει να οραματιστείτε πως συμβαίνει αυτό σε κάποιον άλλον, είναι γιατί μοιάζει απλούστερο να δείτε τα λάθη κάποιων άλλων, παρά τα δικά σας. Έτσι, χρησιμοποιώντας τη φαντασία σας, κάντε αυτό το διαλογισμό και τον οραματισμό για λίγα λεπτά.

Στο τέλος αυτού του οραματισμού, αναλύστε την κατάσταση και συνδέστε αυτές τις περιστάσεις με τις δικές σας εμπειρίες.  Δείτε ότι και εσείς ο ίδιος έχετε βρεθεί σ' αυτή την κατάσταση πολλές φορές. Καταλήξτε στο εξής: "Δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να πέσει στη παγίδα τέτοιας έντονης οργής και μίσους, γιατί αν το πράξω αυτό, θα βρίσκομαι τότε στην ίδια κατάσταση. Θα υποφέρω επίσης από τις ίδιες συνέπειες, θα χάσω την ηρεμία του πνεύματος μου, θα χάσω την αυτοκυριαρχία μου, θα πάρω αυτό το άσχημο εξωτερικό παρουσιαστικό", κλπ. 

Έτσι, μιας και πήρατε αυτή την απόφαση, μετά, για τα τελευταία λίγα λεπτά του διαλογισμού εστιάστε το νου σας πάνω σ' αυτό το συμπέρασμα. Χωρίς περαιτέρω ανάλυση, απλά αφήστε το νου σας να παραμείνει πάνω σ' αυτή την απόφαση σας να μην πέσει κάτω από την επιρροή της οργής και του μίσους.




Άσκηση 2


Αρχίστε να οραματίζεστε κάποιον που εσείς αντιπαθείτε, κάποιον που σας εκνευρίζει ή που σας δημιουργεί  ένα σωρό προβλήματα. Τότε, φανταστείτε ένα σκηνικό όπου το άτομο αυτό σας εκνευρίζει ή κάνει κάτι που σας προσβάλλει ή σας ενοχλεί. Και μέσα στη φαντασία σας, όταν το οραματίζεστε αυτό, αφήστε τον εαυτό σας να ακολουθήσει την φυσική του αντίδραση - απλά αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν με φυσικό τρόπο. Τότε δείτε πώς αισθάνεστε, δείτε αν αυτό ανεβάζει τους σφυγμούς της καρδιάς σας, κλπ. Εξετάστε αν αισθάνεστε άνετα ή άβολα. Δείτε αν ευθύς αμέσως γίνεστε πιο ειρηνικός ή αν αναπτύσσετε ένα δυσάρεστο νοητικό συναίσθημα. Εξετάστε το και κρίνετε μόνοι σας. Έτσι για λίγα λεπτά, τρία με τέσσερα ίσως, κρίνετε και πειραματιστείτε. Και μετά, στο τέλος της έρευνάς σας, αν ανακαλύψετε ότι " Ναι , δεν έχει καμιά αξία να επιτρέψω σε αυτό τον εκνευρισμό να αναπτυχθεί. Αμέσως χάνω τη γαλήνη του πνεύματος μου", πείτε στον εαυτό σας: "Στο μέλλον, δεν θα το κάνω ποτέ αυτό". Αναπτύξτε αυτή την αποφασιστικότητα. Τελικά, για τα τελευταία λίγα λεπτά της άσκησης, συγκεντρώστε το νου σας μοναδικά και αποκλειστικά σ' αυτό το συμπέρασμα ή την απόφαση. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis