27 Φεβρουαρίου 2015

Γυμνός διαλογισμός

Εισαγωγή 


Σύμφωνα με την παλαιά διαθήκη, ο άνθρωπος  κατασκευάστηκε από το θεό σε δυο στάδια. Το πρώτο ήταν η κατασκευή του σώματος από χώμα, και το δεύτερο, η εμφύσηση του πνεύματος μέσα σε αυτό.  Αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη παρανόηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το σώμα τους απλά ένα δοχείο για την ψυχή τους, κάτι φθαρτό και εφήμερο που δεν έχει θέση στις πνευματικές τους ασκήσεις. Ένα ποσοστό αυτών των ανθρώπων μάλιστα, θεωρεί το σώμα του ακόμα και αμαρτωλό ή βρώμικο.  Κάπως έτσι ξεκίνησε  η αντίληψη του δυισμού της ανθρώπινης ύπαρξης, μιας ιδέας παρωχημένης. Η ανθρώπινη ύπαρξη είναι ενιαία και αδιαίρετη. 

Ο κατακερματισμός του εαυτού μας όμως, δεν οφείλεται μόνο σε αυτή την αρχαία πίστη. Οι σύγχρονες κοινωνίες θέλουν τον άνθρωπο να υποδύεται ρόλους, όχι κατ’ ανάγκη ψεύτικους, επιδεικνύοντας διαφορετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.  Οι ρόλοι αυτοί, ακόμα και αν είναι κομμάτια της πραγματικής μας προσωπικότητας, μας απομακρύνουν από το να δούμε τον εαυτό μας στην ολότητα του.  Φυσικά, κάθε ρόλος μας έχει και το αντίστοιχο κουστούμι του.

Τα ρούχα εδώ και πολλούς αιώνες δεν είναι απλά κάποια υφάσματα που τα φοράμε για να μην κρυώνουμε. Τα ρούχα καθορίζουν και διαμερισματοποιούν τη ζωή μας και την προσωπικότητα μας. Έχουμε ρούχα για όταν δουλεύουμε, ρούχα για όταν αθλούμαστε, ρούχα για όταν πάμε βόλτα με τους φίλους μας, ρούχα για όταν είμαστε μόνοι στο σπίτι, ρούχα για επίσημες εκδηλώσεις, ρούχα για όταν κοιμόμαστε. Ανάλογα με τα ρούχα που φοράμε εκδηλώνουμε και ένα διαφορετικό κομμάτι της προσωπικότητας μας. Δε φταίνε φυσικά τα ρούχα, αλλά εμείς που τα χρησιμοποιούμε για να προβάλλουμε κάποια μέρη του εαυτού μας και να αποκρύψουμε κάποια άλλα, ανάλογα με την περίπτωση.  Είναι τέτοια η επίδραση των ρούχων στη ζωή μας που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων  δεν σκέφτεται να τα βγάλει,  ούτε όταν είναι μόνοι στο σπίτι τους και κάνει υπερβολική ζέστη. Χωρίς τα ρούχα τους αισθάνονται άβολα, σα να μην αντέχουν να αντικρίσουν τον εαυτό τους γυμνό. Η γύμνια είναι κάτι ξένο προς αυτούς και μη φυσιολογικό. Πως αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον πλήρη εαυτό τους ή να  αναπτύξουν κάποια πνευματικότητα, όταν στην πραγματικότητα δεν αποδέχονται αυτό που είναι; 

Παρακάτω υπάρχει μια άσκηση, ένας διαλογισμός που εκτελείται χωρίς ρούχα και έχει ως σκοπό να χαλαρώσουμε, να γνωρίσουμε  το σώμα μας,  να αισθανθούμε άνετα με τη γυμνότητα μας και να ορίσουμε ξανά τον εαυτό μας ως κάτι ενιαίο.  Ταυτόχρονα προσφέρει ευεξία και ενέργεια.  

Άσκηση 


Βρείτε ένα ήσυχο μέρος όπου αισθάνεστε άνετα. Βγάλτε όλα τα ρούχα σας και καθίστε αναπαυτικά. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει απέναντι σας και ένας καθρέπτης. Καθώς βγάζετε τα ρούχα σας σκεφτείτε ότι αφαιρείτε από πάνω σας όλα τα βάρη ,τις έννοιες σας και τους ρόλους που υποδύεστε στην κοινωνία. Αυτό που μένει, είναι μόνο αυτό που πραγματικά είστε. Αφήστε το μυαλό σας να νιώσει ελεύθερο από τα βάρη που μόλις του αφαιρέσατε συμβολικά και να περιπλανηθεί όπου αυτό θέλει για λίγο. Ταυτόχρονα νιώστε το σώμα σας απελευθερωμένο και ελαφρύ, να αναπνέει από κάθε του πόρο.  

Παρατηρήστε για κάποιο διάστημα το σώμα σας, χωρίς να είστε επικριτικοί με τις ατέλειες του. Αυτό είναι το δικό σας σώμα, απόλυτα μοναδικό και τέλειο.  Αυτό που βλέπετε, μαζί με αυτά που σκέφτεστε και αισθάνεστε, είστε εσείς, μια ολότητα, ένα ον μοναδικό και αδιαίρετο. Δε μπορείτε να υπάρξετε σε αυτόν τον κόσμο χωρίς το σώμα σας ή χωρίς το πνεύμα σας. Διαλογιστείτε για λίγο πάνω σε αυτές τις σκέψεις.

Μπορεί στην αρχή να αισθανθείτε κάπως άβολα από τη γυμνότητα σας, αλλά μην εγκαταλείψετε. Συμπεριλάβετε στο διαλογισμό σας  αυτά τα συναισθήματα και ρωτήστε τον εαυτό σας γιατί αισθάνεται ντροπή ή τρωτότητα, αφού είστε μόνοι, χωρίς να σας βλέπει κανένας και χωρίς να κινδυνεύετε από κάτι.

Στη συνέχεια, αφού νιώσετε εντελώς  άνετα και φυσικά,   οραματιστείτε ότι είστε ένα ον που πλέον έχει αποκτήσει γερές ρίζες στον υλικό κόσμο, αποδεχόμενο τον πραγματικό εαυτό του, και ότι είστε έτοιμοι να απλώσετε μεγάλα υγιή κλαδιά στον πνευματικό κόσμο. 

Από το σημείο αυτό και έπειτα, μπορείτε να σταματήσετε, ή να συνεχίσετε με οποιαδήποτε άλλη άσκηση διαλογισμού θέλετε. Αν σταματήσετε, μη βιαστείτε να ντυθείτε. Δοκιμάστε να κάνετε κάτι που συνηθίζετε καθημερινά μέσα στο σπίτι, χωρίς τα ρούχα σας, έστω για λίγα λεπτά. Αυτό ενισχύει την πεποίθηση ότι η γύμνια δεν είναι κάτι κακό ή αμαρτωλό, αλλά μια εντελώς φυσιολογική κατάσταση που δεν επιδέχεται συναισθήματα ντροπής ή ενοχής. Δε σας βλέπει κανένας, δεν ενοχλείτε κανέναν, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα με το να είστε όπως ακριβώς σας προόρισε η φύση να υπάρχετε σε αυτόν τον κόσμο.

 Μετά από κάποιο διάστημα που θα επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία, ίσως εκπλαγείτε από την αλλαγή που θα δείτε στην αυτοεκτίμηση, τη διάθεση και την ενεργητικότητα σας, αφού ο γυμνός διαλογισμός είναι μια πολύ απελευθερωτική εμπειρία. Αν συνεχίσετε για μήνες, ίσως δείτε κάποιες αλλαγές και στο σώμα σας, αφού πλέον ο εγκέφαλος σας θα έχει μια λεπτομερή απεικόνιση του και θα γνωρίζετε επακριβώς  τι πρέπει να διορθωθεί  πάνω σας, αλλά μην περιμένετε θαύματα σε αυτό τον τομέα, αν δεν κινητοποιηθείτε και εσείς 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis