18 Φεβρουαρίου 2015

Chakras και χρώματα



Το ταξίδι μέσα από τα επτά χρώματα των τσάκρα σας είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι μέσα από το ουράνιο τόξο. Καθένα από τα επτά τσάκρα, έχει ένα αντίστοιχο χρώμα, που ακολουθεί τα χρώματα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, λουλακί (indigo), και βιολετί.

Αυτό είναι το πιο ευρέως αποδεκτό σύστημα χρωμάτων για τα τσάκρα. Tα χρώματα των τσάκρα δεν είναι σταθερά και μόνιμα, αλλά ρευστά, αλλάζουν συνεχώς όπως ακριβώς αλλάζουν και τα συναισθήματα. Τα χρώματα των τσάκρα μπορεί να είναι θολά, ξεθωριασμένα, ή πολύ έντονα και φωτεινά.

Η σχέση ανάμεσα στο χρώμα και το συναίσθημα είναι γνωστή από παλιά Το χρώμα αποτελεί μια παγκόσμια γλώσσα, απλή αλλά και πολύ βαθιά. Ένας πίνακας ζωγραφικής μπορεί να μας δημιουργήσει συναισθήματα, όχι μόνο λόγω του θέματός του, αλλά και των χρωμάτων του. Επίσης όλοι έχουμε παρατηρήσει τη χαλάρωση και την ευεξία που νιώθουμε όταν βρισκόμαστε στη φύση, που κυριαρχεί το πράσινο χρώμα ή στη θάλασσα που κυριαρχεί το μπλε, και τα αρνητικά συναισθήματα που μας προκαλούν μέρη με σκοτεινά ζοφερά χρώματα.


Τι είναι όμως το χρώμα;


Τα χρώματα είναι ένα πολύ μικρό μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, είναι ίδιας φύσης δηλαδή με τα ραδιοκύματα, τα μικροκύματα, την υπέρυθρη ακτινοβολία, την υπεριώδη ακτινοβολία, τις ακτίνες χ, που χρησιμοποιούνται στις ακτινογραφίες, και τις ακτίνες γ, που είναι πολύ βλαβερές και είναι ένα από τα είδη της ραδιενέργειας. Το ορατό φως στο φάσμα, είναι ανάμεσα στην υπέρυθρη και την υπεριώδη ακτινοβολία. Αν τα μάτια μας ήταν κατασκευασμένα διαφορετικά, ίσως να μπορούσαμε να δούμε ως χρώμα τα ραδιοφωνικά κύματα ή την υπεριώδη ακτινοβολία. Οι πεταλούδες, για παράδειγμα, μπορούν να δουν την υπεριώδη ακτινοβολία, ως ένα ακόμα σετ χρωμάτων. Το τι μπορούμε να δούμε και τι όχι, είναι καθαρά θέμα κατασκευής του ματιού.

Τα χρώματα είναι μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος


Τα χρώματα, όπως και κάθε άλλο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, είναι κύματα, δηλαδή διαταραχές που διαδίδονται στο χώρο και το χρόνο επαναλαμβανόμενα και έχουν συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων και μηκών κύματος. Τα χρώματα είναι δονήσεις και κάθε ένα από αυτά δονείται με τη δική του συχνότητα, η οποία μετριέται σε Hertz και ορίζεται ως ο αριθμός των δονήσεων (επαναλήψεων) σε ένα δευτερόλεπτο. Έτσι λοιπόν το κόκκινο χρώμα για παράδειγμα, έχει συχνότητα περίπου 450 τρισεκατομμύρια Hertz (ή 450 τεραHertz, THz) το οποίο σημαίνει ότι δονείται 450 τρισεκατομμύρια φορές σε ένα δευτερόλεπτο. Όσο προχωράμε από το κόκκινο προς το ιώδες, αυτές οι δονήσεις αυξάνονται. 
 
Το ιώδες δονείται πιό γρήγορα από το κόκκινο


Το φως του ορατού φάσματος
Χρώμα
Μήκος κύματος nm
Συχνότητα THz
Κόκκινο
625 έως 740
400-484
Πορτοκαλί
590-625
484 - 508
Κίτρινο
565-590
508 - 526
Πράσινο
520-565
526-606
Μπλε
500-520
606-670
Λουλακί
435-500
670-700
Βιολετί
380-435
700-789


Πώς σχετίζεται αυτό με επτά τσάκρα;


Κάθε ένα από τα τσάκρα δονείται σε μια συγκεκριμένη συχνότητα και ανταποκρίνεται σε διαφορετικές δονήσεις (ή μήκη κύματος) του φωτός. Όπως ίσως θα έχετε ήδη μαντέψει, το τσάκρα της ρίζας δονείται σε μια συχνότητα στην περιοχή 400-484 THz, το ιερό τσάκρα εντός του εύρους 484-508 THz, το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος εντός του εύρους 508-526 THz, κ.λπ.

Μέσα σε αυτές τις συχνότητες και μήκη κύματος, κάθε χρώμα περιέχει πληροφορίες σχετικά με πολλά διαφορετικά επίπεδα: το σωματικό, ψυχικό, συναισθηματικό και πνευματικό. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξισορρόπηση και την επούλωση των τσάκρα. Κανένα χρώμα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από κάποιο άλλο, αλλά λόγω των διαφορετικών δονήσεων τους, κάθε ένα στοχεύει καλύτερα, συντονίζεται δηλαδή, με διαφορετικά μέρη του σώματος ή διεγείρει διαφορετικά συναισθήματα.  

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis