8 Μαρτίου 2015

Πρώτο Chakra - ανάλυση και θεραπεία.


Το πρώτο τσάκρα είναι η έδρα του συλλογικού ασυνείδητου. Είναι η σύνδεση μας με τον φυσικό κόσμο και ο αγωγός μέσω του οποίου η γήινη ενέργεια εισχωρεί στο ενεργειακό μας σύστημα. Η εξισορρόπηση του αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των υπόλοιπων ενεργειακών κέντρων, αλλά για να επέλθει ψυχική ισορροπία πρέπει επίσης να λειτουργεί σε αρμονία με το τσάκρα του στέμματος, με το οποίο και συνδέεται.

Το ριζικό τσάκρα σχετίζεται με το ένστικτο της επιβίωσης και της αυτοσυντήρησης, με την ανάγκη απόκτησης υλικών αγαθών και με τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά μας ένστικτα.

Αρμονική λειτουργία


Όταν το πρώτο τσάρκα βρίσκεται σε ισορροπία υπάρχει μια βαθειά σύνδεση με τη γη και τη φύση, όπως επίσης η αίσθηση της ενότητας με όλα τα όντα και η γνώση πως κάθε πράξη και σκέψη επιδρά στα πάντα γύρω μας. Έχουμε εσωτερική δύναμη, αίσθηση της ασφάλειας και της αφθονίας. Νοιώθουμε σταθερότητα και ικανοποίηση από όσα βιώνουμε και μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωση μας.

Δυσαρμονική λειτουργία


Όταν το ριζικό τσάκρα υπολειτουργεί δημιουργούνται αισθήματα φόβου και ανασφάλειας. Δεν υπάρχει σωματική δύναμη και αντοχή, ούτε το ψυχικό σθένος ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας και την αίσθηση του κινήτρου στην καθημερινότητα μας. Εγκαταλείπουμε μισοτελειωμένο ότι ξεκινάμε λόγω του φόβου της αποτυχίας, αλλά και επειδή αναπτύσσουμε την τάση να αποφεύγουμε το μόχθο. Επαναστατούμε στην ιδέα κατοχής υλικών αγαθών και αρνούμαστε να λάβουμε οτιδήποτε, υλικό ή άυλο, μας προσφέρουν οι άλλοι. Τέλος αν αναπτυχθούν τα υψηλά τσάκρα και το τσάκρα της βάσης εξακολουθεί να υπολειτουργεί θα έχουμε ένα αίσθημα ότι δεν ανήκουμε σε αυτό τον κόσμο.
Όταν το τσάκρα της βάσης υπερλειτουργεί τότε αναπτύσσουμε εριστική και επιθετική συμπεριφορά. Γινόμαστε εγωιστές, στρεφόμαστε στις υλικές απολαύσεις και αποκοβόμαστε από το περιβάλλον μας. Αναπτύσσουμε αισθήματα οργής και μίσους ιδίως όταν οι απόψεις και οι επιθυμίες μας δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Νοιώθουμε υπέρμετρη ανάγκη συλλογής υλικών αγαθών και μια τάση προσκόλλησης σε αυτά.

Σωματικές και ψυχικές ασθένειες


Όταν το τσάκρα της ρίζας υπολειτουργεί ή υπερλειτουργεί αρχίζουν να παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στο σώμα μας, τα οποία σχετίζονται με τα πόδια, τη σπονδυλική μας στήλη, το έντερο και το αίμα. Είναι επίσης πιθανό τα νύχια μας να γίνουν πιο εύθραυστα και να αποκτήσουμε ευαισθησία στα δόντια. Ένα άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη δυσαρμονική λειτουργία αυτού του τσάκρα είναι η αλλαγή στη σεξουαλικότητα, που είναι δυνατό να μειωθεί ή και να αυξηθεί υπέρμετρα. Τέλος οι ψυχικές διαταραχές που μπορούν να προκύψουν είναι η κατάθλιψη, η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και οι εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, βουλιμία κλπ).

Θεραπεία


Προκειμένου να ξεμπλοκάρουμε και να θεραπεύσουμε το πρώτο τσάκρα μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις που δυναμώνουν τον κορμό και τα πόδια, όπως η γιόγκα, το περπάτημα, η κολύμβηση, ο χορός κλπ. Να βάλουμε το κόκκινο χρώμα στη ζωή μας και στο σπίτι μας. Να κοιτάζουμε απευθείας τον ήλιο, για μερικά λεπτά, την ώρα που ανατέλλει ή δύει. Να επισκεπτόμαστε τη φύση, να καθόμαστε οκλαδόν στη γη, ή να αγκαλιάσουμε ένα δέντρο, ώστε να αποφορτιστούμε από την αρνητική ενέργεια και να γειωθούμε. Να ακολουθήσουμε κάποια ενεργειακή θεραπεία όπως ρέικι, διαλογισμό, θεραπεία με κρυστάλλους, χρώματα, ήχους κλπ.

Άσκηση


Καθίστε οκλαδόν στο πάτωμα, με τα χέρια να ακουμπούν στους μηρούς και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές ηρεμώντας ένα-ένα τα ενεργειακά σας κέντρα και στη συνέχεια επικεντρωθείτε στη βάση της σπονδυλικής σας στήλης. Φανταστείτε πως είσαστε ένα δέντρο που απλώνει τις ρίζες του στη γη και δείτε τις να εξαπλώνονται και να επεκτείνονται βαθειά μέσα της. Μετά από λίγη ώρα αντιστρέψτε τη φορά της κίνησης και νοιώστε πως αντλείτε ενέργεια από τη γη, μέσα από τις ρίζες σας, και τη διαχέετε στον κορμό, τα κλαδιά και το φύλλωμα του δέντρου που φαντάζεστε πως είσαστε. Προσπαθήστε να οραματιστείτε όσο πιο ζωντανά μπορείτε αυτή την εικόνα, νιώστε το ζεστό ήλιο από πάνω σας ή το ελαφρύ αεράκι που χαϊδεύει τα φύλλα σας, ακούστε τους ήχους από τα πουλιά γύρω σας. Όταν νοιώσετε γειωμένοι και γεμάτοι ενέργεια ευχαριστείστε τη γη και επιστρέψτε στο τώρα.

Για να αποκτήστε κάποιες γενικότερες γνώσεις σχετικά με την λειτουργία των τσάκρας μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο: Αύρα και chakras, εισαγωγή

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis