15 Ιουνίου 2015

Earthing: Τα ευεργετικά αποτελέσματα της γείωσης


Σίγουρα όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι όταν βρισκόμαστε στη θάλασσα ή στη φύση γενικότερα, έχουμε πολύ καλή διάθεση και νιώθουμε ευεξία και υγεία. Θεωρούμε ότι αυτά τα μέρη μας χαλαρώνουν και μας ηρεμούν, αλλά ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από αυτή τη χαλάρωση και πως θα μπορούσαμε να το πετύχουμε συχνότερα, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι; 

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι μια πολύπλοκη ηλεκτροχημική μηχανή. Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει ότι μέσω χημικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, τα κύτταρα παράγουν ηλεκτρισμό, ο οποίος χρησιμοποιείται για την αποθήκευση και αποδέσμευση ενέργειας από τις τροφές, για τη μετάδοση σημάτων από τα διάφορα μέρη του σώματος στον εγκέφαλο μέσω των νευρικών κυττάρων και για πολλές άλλες λειτουργίες του οργανισμού. Ο ηλεκτρισμός αυτός παράγεται μέσω των ηλεκτρολυτών και κυρίως του Καλίου, Νατρίου και Ασβεστίου. Κάθε κύτταρο περιλαμβάνει έναν μηχανισμό που ονομάζεται αντλία Καλίου – Νατρίου. Αυτή η αντλία έχει ως σκοπό να εγκλωβίζει το ένα είδος από τα δυο ιόντα μέσα στο κύτταρο, αφήνοντας το άλλο είδος έξω από την κυτταρική μεμβράνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ηλεκτρικού δυναμικού λόγω της διαφοράς της ποσότητας φορτίου στις δυο πλευρές της κυτταρικής μεμβράνης. Κάθε κύτταρο δηλαδή μπορεί να μετατρέπει τον εαυτό του σε μια πολύ μικρή μπαταρία που έχει την ικανότητα να δημιουργήσει μια μικρή ηλεκτρική ώθηση γύρω από αυτό, απελευθερώνοντας τα φορτία που έχει εγκλωβίσει.

Αν για παράδειγμα, τσιμπήσουμε το δάχτυλο μας με μια καρφίτσα, αμέσως νιώθουμε πόνο και ενστικτωδώς τραβάμε μακριά το χέρι μας. Τη στιγμή που η καρφίτσα μας τσίμπησε, τα κοντινά νευρικά κύτταρα, μέσω της αντλίας Νατρίου –Καλίου δημιούργησαν μια ηλεκτρική ώθηση, που ενεργοποίησε τα αμέσως διπλανά και αυτά με τη σειρά τους τα επόμενα, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο, για να του μεταδώσει το μήνυμα ότι το δάχτυλο έχει δεχτεί ένα τσίμπημα. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του δίνει την εντολή να απομακρυνθεί το χέρι, μέσω μιας αντίστροφης πορείας ηλεκτρικού σήματος. Όπως καταλαβαίνουμε, όλη αυτή η διαδικασία γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, παρόλο που σε αυτή εμπλέκονται εκατομμύρια διαφορετικά κύτταρα κατά μήκος του σώματος μας. Η ίδια διαδικασία ακολουθείται όταν νιώθουμε πόνο λόγω κάποιας αρρώστιας ή δυσλειτουργίας κάποιου οργάνου, όταν νιώθουμε πείνα, κούραση, άγχος, δυσφορία και γενικότερα για οποιοδήποτε ερέθισμα νιώθουμε, ευχάριστο ή δυσάρεστο.

Αυτά τα ηλεκτρικά σήματα χρησιμοποιούνται ακόμα για τη ρύθμιση της ομοιόστασης του οργανισμού, την έκκριση ορμονών, τη σωστή λειτουργία των οργάνων, την έναρξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος όταν δέχεται ο οργανισμός κάποια επίθεση από ιούς και βακτήρια, τη λειτουργία των μυών, της καρδιάς κ.λ.π. Ίσως να μην υπάρχει καμία λειτουργία του οργανισμού, που να μη σχετίζεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με κάποια ηλεκτρική ώθηση. Άρα μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι, όλα αυτά τα ηλεκτρικά σήματα να μπορούν να ενεργοποιηθούν σωστά και να φτάσουν στο στόχο τους, μεταφέροντας τη σωστή πληροφορία.

Πολλές φορές επίσης έχουμε παρατηρήσει ότι αγγίζοντας το πόμολο μια πόρτας ή κάποιο μεταλλικό αντικείμενο, νιώθουμε μια μικρή ηλεκτρική εκκένωση στο χέρι μας, σα να μας χτύπησε κάποιο ρεύμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο στατικό ηλεκτρισμό που παράγεται μέσω της τριβής των ρούχων στο σώμα μας, τον ηλεκτρισμό που υπάρχει στον αέρα και σε πολλούς άλλους λόγους. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι το σώμα μας μπορεί να φορτιστεί από εξωγενείς παράγοντες. Όλοι έχουμε ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες που είναι πολύ οξειδωτικές και καταστροφικές για τον οργανισμό. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες δεν είναι τίποτα άλλο από ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια, που παρεμβαίνουν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ακόμα, το περιβάλλον που ζούμε είναι γεμάτο από ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Κάθε τι που λειτουργεί με ηλεκτρισμό, παράγει γύρω του ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, που εκτείνεται για αρκετά μέτρα και μπορεί να επιδράσει σε οτιδήποτε άλλο λειτουργεί με ηλεκτρισμό. 

Οι ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού μας για να προστατευτούν από το στατικό ηλεκτρισμό και τα πεδία άλλων συσκευών, διαθέτουν ηλεκτρομαγνητική θωράκιση και κυρίως γείωση. Η γείωση είναι ένα επιπλέον καλώδιο που συνδέει την ηλεκτρική εγκατάσταση του σπιτιού με τη γη. Η γη, ως ανεξάντλητη πηγή ηλεκτρονίων, μπορεί να απορροφήσει το επιπλέον αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο ή να διαθέσει ηλεκτρόνια που θα εξουδετερώσουν το επιπλέον θετικό φορτίο μιας συσκευής. 

Ο άνθρωπος, ως ηλεκτρική μηχανή και μάλιστα πολύ ευαίσθητη, λόγω της πολυπλοκότητας της, έχει και αυτός την ανάγκη της γείωσης, για να εξουδετερώσει τα επιπλέον εξωγενή ή και ενδογενή ηλεκτρικά φορτία, που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του οργανισμού. Το νευρικό μας σύστημα καταλήγει στα πέλματα, τα οποία κανονικά πρέπει να έχουν επαφή με τη γη. Όμως τους τελευταίους δυο αιώνες η επαφή μας με τη γη μειώθηκε δραστικά. Εκεί που ο άνθρωπος περπατούσε ξυπόλητος, ή φορούσε παπούτσια με δερμάτινες σόλες, που είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού, τις αντικατέστησε με σόλες από πλαστικό ή από λάστιχο, που είναι μονωτές. Άρχισε να κοιμάται σε κρεβάτια που δεν έχουν επαφή με το έδαφος και γενικά έχασε την επαφή του με τη ροή ενέργειας από και προς τη γη, που δρα καταπραϋντικά για τον οργανισμό. Η επαφή με τη γη προάγει την υγεία, την ζωτικότητα, προσφέρει καλύτερο ύπνο, εναρμονίζει και σταθεροποιεί τους βασικούς βιολογικούς ρυθμούς του σώματος, περιορίζει χρόνιες φλεγμονές και ανακουφίζει από πόνους. Η αποσύνδεση από αυτή τη φυσική πηγή ενέργειας που βρίσκεται κάτω απ’ τα πόδια μας, ενδέχεται να είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας πίσω από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων των χρόνιων ασθενειών τις τελευταίες δεκαετίες και ειδικότερα των φλεγμονωδών νοσημάτων.

Η γείωση όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος είναι ακόμα μια συνήθεια που μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Πως μπορούμε όμως να ξαναβρούμε την επαφή μας με τη γη; Είναι παρά πολύ εύκολο. Ένα ζευγάρι παπούτσια με δερμάτινες σόλες μπορεί να μας κρατήσει γειωμένους όλη την ημέρα. Αλλά ακόμα και χωρίς αυτά μπορούμε να υιοθετήσουμε τη συνήθεια να περπατάμε ξυπόλητοι μέσα στο σπίτι ή και έξω στη φύση, για κάποιο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάποια υλικά όμως είναι καλύτεροι αγωγοί από άλλα. Η άμμος, το γρασίδι, το χώμα, τα πλακάκια και το νερό είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Το ξύλο, η άσφαλτος, το πλαστικό, είναι κακοί αγωγοί και μας αποκόβουν από την ευεργετική γήινη ροή ενέργειας. 

Τα οφέλη της γείωσης είναι πολλά: 

Βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Βελτίωση της πέψης

Βελτίωση του ύπνου / Μείωση της χρόνιας κόπωσης

Βελτίωση κυκλοφορίας του αίματος

Εναρμόνιση και σταθεροποίηση των βασικών βιολογικών ρυθμών του σώματος

Ταχεία ανάκαμψη από έντονη αθλητική δραστηριότητα

Μείωση της φλεγμονής

Μείωση του στρες / άγχους / ευερεθιστότητας

Ανακούφιση από πονοκεφάλους

Αυξημένη ενέργεια

Καλύτερη διάθεση

Είναι παρά πολύ εύκολο να είμαστε σε επαφή με τη γη. 30 – 40 λεπτά την ημέρα χωρίς παπούτσια είναι αρκετό χρονικό διάστημα για να ισορροπήσει ξανά το σώμα μας, αλλά όσο περισσότερο μένουμε γειωμένοι, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε. 

Προσοχή: όσο είμαστε σε επαφή με τη γη, καλύτερα να αποφεύγουμε το χειρισμό ηλεκτρικών συσκευών, γιατί σε περίπτωση βλάβης, ή μη σωστής τους γείωσης, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis