15 Ιουλίου 2015

Άνθη, βότανα και αρώματα (μέρος πρώτο)


Υπάρχουν κόσμοι που δεν μπορούμε να εξερευνήσουμε με τα μάτια μας. Αυτοί οι κόσμοι, αν και ανήκουν στην υλική σφαίρα, είναι απρόσιτοι για όλες τις αισθήσεις μας, εκτός από μία. Τους αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν χρησιμοποιήσουμε την παλαιότερη μέθοδο που διαθέτουμε για να διερευνούμε τον κόσμο γύρω μας, την αίσθηση της όσφρησης.

Πόσες χιλιετίες ασχολούνται οι άνθρωποι με τα αρωματικά φυτά; Πόσα άνθη έχουν μυρίσει, πόσες ρίζες έλιωσαν, πόσους σπόρους έτριψαν με τα δάχτυλά τους, πόσα φύλλα έφεραν στη μύτη τους; Μερικά από τα παλαιότερα γνωστά ταφικά μνημεία στην Ευρώπη περιέχουν υπολείμματα λουλουδιών και αρωματικών φύλλων, γεγονός που δείχνει ότι οι άνθρωποι εκτιμούσαν ανέκαθεν τον κρυφό κόσμο των αρωμάτων.

Η μαγεία με τη χρήση αρωμάτων έχει πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τα απλά φυτά που κοσμούν τον πλανήτη μας και που τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιούνται αμέτρητους αιώνες. Η ενέργεια εξακολουθεί να πάλλεται μέσα στο άρωμα τους. Κάποτε αυτά τα αρώματα αποτελούσαν αντικείμενο λατρείας. Σήμερα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα αρωματικό μέλλον.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι μαγικές ιδιότητες φρέσκων και αποξηραμένων βοτάνων, λουλουδιών και αιθέριων ελαίων, η χρήση των οποίων είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας και που τα περισσότερα από αυτά υπάρχουν ήδη στην κουζίνα ή τον κήπο μας.




ΑΝΗΘΟΣ (Anelhum graveolens)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκοι ή αποξηραμένοι καρποί, φύλλα
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Ερμής
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Αέρας
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Συνειδητός νους, Εξαγνισμός
ΙΣTΌΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: 
Όποιος μυρίζει το άρωμα του φρέσκου άνηθου, δεν το ξεχνάει ποτέ. Είναι πιο πλούσιο και δυνατό από το άρωμα που έχουν τα αποξηραμένα φύλλα και το τουρσί. 
ΜΑΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Το διαπεραστικό άρωμα του άνηθου (ιδίως όταν είναι φρέσκος) οξύνει τον συνειδητό νου. Μυρίστε το μερικά δευτερόλεπτα για να καθαρίσετε το μυαλό σας και μετά συνεχίστε όποια πνευματική εργασία έχετε να κάνετε. Αν σας αρέσει αυτό το άρωμα, μυρίστε το στη διάρκεια τελετουργιών εξαγνισμού, ενώ οραματίζεστε τον εαυτό σας να καθαρίζει .O σπόρος του άνηθου θεωρείται αφροδισιακό, το άρωμά του όχι.




ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ (Artemesia vulgaris)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκα φύλλα
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Αφροδίτη 
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Γη
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Ψυχική αντίληψη, Ενορατικά όνειρα, Αστρική προβολή.

Το όμορφο αυτό βότανο συνδέεται από παλιά με τον μυστηριώδη κόσμο των προφητών, καθώς και με τη Σελήνη. Το άρωμά του σιγάζει τον συνειδητό νου και ξυπνάει τη βαθύτερη συνείδηση.
Για να ενθαρρύνετε την ψυχική επίγνωση, μυρίστε το άρωμα των φρέσκων, τριμμένων φύλλων με νοερή απεικόνιση. Για ενορατικά όνειρα, μυρίστε ακριβώς πριν πάτε για ύπνο.
Για να χρησιμοποιήσετε τη θρυλική του ικανότητα να οδηγεί σε αστρική προβολή (ο διαχωρισμός της συνειδητότητας από το σώμα, που του επιτρέπει να ταξιδεύει όπου θέλει, χωρίς να το περιορίζει η απόσταση ή o χρόνος), μυρίστε το πριν προσπαθήσετε να πετύχετε αστρική προβολή, ενώ οραματίζεστε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο αυτής της ικανότητας,

Προειδοποίηση: Το αιθέριο έλαιο θεωρείται επικίνδυνο και δεν συνιστάται η χρήση του!




ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ (Ocimum basilicum)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκα φύλλα, αποξηραμένα φύλλα
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Άρης
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Συνειδητός νους, ευτυχία, ηρεμία, χρήμα 
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Σε πολύ παλιές εποχές, στην Ινδία, έθαβαν τους νεκρούς κάτω από το πάτωμα των σπιτιών. Στη μνήμη του νεκρού τοποθετούσαν στο περβάζι μια γλάστρα βασιλικό και την περιποιούνταν με προσοχή. Η πικάντικη μυρωδιά που ανέδιδαν τα φύλλα αρωμάτιζε τον χώρο με φυσικό τρόπο.
Αντιθέτως, οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν με καχυποψία τον βασιλικό. Κυκλοφορούσε μια ιστορία ότι κάποιος, που μύριζε συχνά βασιλικό, έβγαλε έναν σκορπιό στο κεφάλι του. Στην πραγματικότητα ίσως να επρόκειτο για έναν απλό πονοκέφαλο από την υπερβολική έκθεση στο δυνατό άρωμα.
Στις Δυτικές Ινδίες, μουλιάζουν βασιλικό σε νερό και με το αρωματισμένο υγρό ραντίζουν τα μαγαζιά για να προσελκύσουν πελάτες και καλή τύχη.
ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται είτε σε νωπή είτε σε αποξηραμένη μορφή. Η καλλιέργεια του φυτού είναι εύκολη, αλλά αν δεν βρίσκετε φρέσκο βασιλικό μπορείτε χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο.
Ο βασιλικός έχει πλούσιο, πικάντικο άρωμα. οι περισσότεροι σύγχρονοι αρωματοθεραπευτές συμφωνούν ότι διεγείρει και αναζωογονεί τον συνειδητό νου και μειώνει την πνευματική κούραση.
Επειδή τα πικάντικα αρώματα χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων, o βασιλικός, που έχει την ιδιότητα να καθαρίζει το μυαλό, είναι ιδανικός γι' αυτό τον σκοπό. Λιώστε απλώς ένα φύλλο και μυρίστε το καθώς καθαρίζετε τον νου σας. Η σωστή λύση θα σας αποκαλυφθεί.
Το άρωμα του βασιλικού είναι επίσης ιδανικό για να σας φτιάχνει τη διάθεση. Δύσκολα θα συνεχίσει κάποιος να είναι ταραγμένος ή νευρικός, όταν μυρίσει το άρωμά του. 
Στη λαϊκή μαγεία, ο βασιλικός συνδέεται από παλιά με τα χρήματα. Για να προσελκύσετε περισσότερα χρήματα, εισπνεύστε το άρωμά του και φανταστείτε τις τσέπες σας φουσκωμένες, τον τραπεζικό σας λογαριασμό να μεγαλώνει, ή οποιαδήποτε άλλη εικόνα συνδέετε με τα χρήματα.
Το άρωμα του βασιλικού θεωρείται επίσης ότι ανακουφίζει τον πονοκέφαλο και ανοίγει την όρεξη.

Προειδοποίηση: Το αιθέριο έλαιο του βασιλικού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά, Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι είναι επικίνδυνο και πιθανόν τοξικό.




ΓΑΡΙΦΑΛΟ (ΜΠΑΧΑΡΙΚΟ) (Syzygium aromaticum, Caryophyllus aromaticus)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: αποξηραμένα, κλειστά μπουμπούκια
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Δίας 
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά 
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Θεραπεία, Μνήμη, Προστασία, Θάρρος.

Το γαρίφαλο είναι ένα από τα πιο αρωματικά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική. Το άρωμα του ίσως το απόλυτο «πικάντικο» άρωμα, έχει πολλές μαγικές χρήσεις.
Κάθε πρωί, για μια εβδομάδα τουλάχιστον, λιώστε μερικά αποξηραμένα γαρίφαλα ενώ θα οραματίζεστε ότι είστε υγιείς, ή ότι ανακτάτε την υγεία σας. Συνεχίστε να οραματίζεστε καθώς μυρίζετε το υπέροχο άρωμα.
Αν μυρίζετε τακτικά φρεσκοτριμμένο γαρίφαλο θα δυναμώσει o συνειδητός σας νους και στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, θα διευκολυνθεί η ανάκληση ξεχασμένων αναμνήσεων. Όταν προσπαθείτε να ανακαλέσετε «ξεχασμένες» πληροφορίες, μυρίστε και φανταστείτε ότι τις έχετε θυμηθεί. Το άρωμα θα ενισχύσει, επίσης, σημαντικά την ικανότητά σας να απομνημονεύετε καινούρια δεδομένα.
Χάρη στο διεισδυτικό άρωμά του, το γαρίφαλο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει το έμφυτο σύστημα προστασίας που διαθέτουμε. Για να ενισχύσετε το θάρρος σας, μυρίστε το άρωμα και αντιμετωπίστε συμβολικά τον εχθρό. Κάνετέ το με νοερή απεικόνιση, βλέποντας τον εαυτό σας ήρεμο και έτοιμο να αντιμετωπίσει τον κόσμο (ή, τουλάχιστον, το μέρος του κόσμου που σας ενοχλεί).

Προειδοποίηση: Το αιθέριο έλαιο, είτε έχει εξαχθεί από τα φύλλα, είτε από τα μπουμπούκια ή τον μίσχο, προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε.




ΔΑΦΝΗ (Laurus nobilis)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: αιθέριο έλαιο, φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα
ΠΛΑΝΗΤHΣ: Ήλιος
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Ψυχική αντίληψη, Εξαγνισμός.

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αυτό το φυτό για να στεφανώνουν τους νικητές, σήμερα, όμως, οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. 
Το άρωμα της δάφνης είναι δριμύ και έντονο. Για να ενισχύσετε την ψυχική σας αντίληψη είτε γενικά, είτε όταν την χρειάζεστε για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό, θρυμματίστε ένα φρέσκο φύλλο, ή λιώστε ένα αποξηραμένο, ή ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου σε ένα κομμάτι βαμβάκι. Βολευτείτε σε μια καρέκλα ή στο δάπεδο, χαλαρώστε το σώμα και τον συνειδητό νου σας. Εισπνεύστε το άρωμα - το ίδιο άρωμα που μύριζαν και στο Μαντείο των Δελφών. Οραματιστείτε τον συνειδητό νου σας να χαλαρώνει τον έλεγχό του πάνω στον ψυχικό σας νου. Επιτρέψτε στο άρωμα να πλημμυρίσει το είναι σας και να αφυπνίσει την ψυχική σας αντίληψη.
Όταν καταφέρετε να συνδέσετε αυτά τα δύο μέρη του νου σας, ανακαλύψτε αυτό που θέλετε να μάθετε.
Και μια εναλλακτική χρήσης της δάφνης: μυρίστε το άρωμα όταν αισθάνεστε «βρόμικοι» σε ψυχικό επίπεδο ή επιθυμείτε απλώς να προκαλέσετε κάποιες θετικές αλλαγές στη ζωή σας. Φανταστείτε το άρωμά της να σας καθαρίζει. Πρόκειται για μια ισχυρή μορφή εξαγνισμού.




ΔΥΟΣΜΟΣ (Mentha spicata)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκα φύλλα, αιθέριο έλαιο
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Ερμής
ΣΤΌΙΧΕΙΟ: Αέρας
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Θεραπεία, Προστασία στη διάρκεια του ύπνου.

Το φρέσκο άρωμα του δυόσμου εισπνέεται με νοερή απεικόνιση για να επιταχύνει την επούλωση του σώματος. Χρησιμοποιήστε το άρωμά του για να συνδεθείτε με τη βιοηλεκτρική σας ενέργεια και να την κατευθύνετε να σας θεραπεύσει.
Τη νύχτα, βάλτε φρέσκα ματσάκια δυόσμου στην κρεβατοκάμαρά σας ή γεμίστε με δυόσμο ένα μικρό σακούλι και βάλτε το στο μαξιλάρι σας. Μυρίστε το άρωμά του ενώ αποκοιμιέστε και δείτε το να σας τυλίγει με προστατευτική ενέργεια.




ΘΥΜΑΡΙ (Thymus vulgaris)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκα φύλλα και άνθη
ΠΛΑΝHΤΗΣ: Αφροδίτη
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Νερό
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Θάρρος, Συνειδητός νους, Υγεία.

Τα μικροσκοπικά φύλλα του θυμαριού αναδίδουν πολύ ισχυρό άρωμα. Στην αρχαιότητα, το έκαιγαν στους ναούς. Ο Ρωμαίος φυσιοδίφης Πλίνιος δηλώνει ότι η μυρωδιά καιόμενου θυμαριού διώχνει όλα τα δηλητηριώδη ζώα.
Το άρωμα αυτό είναι από παλιά γνωστό ως εμψυχωτικό, και έτσι μπορείτε κι εσείς να το εισπνεύσετε γι' αυτό τον σκοπό, με συνοδεία νοερής απεικόνισης.
Για να διεγείρετε τον συνειδητό νου. μυρίστε απλώς το δριμύ του άρωμα. Αυτό ίσως εξηγεί τη δοξασία που λέει ότι το θυμάρι κάτω από το μαξιλάρι διώχνει τους εφιάλτες. Το άρωμα «κλείνει» τον ψυχικό νου (που συχνά παράγει όνειρα). Αλλά με τη διεγερτική του δράση στον συνειδητό νου, το θυμάρι μπορεί να μη σας αφήσει να κοιμηθείτε, εμποδίζοντας έτσι όλα τα όνειρα θετικά και αρνητικά.
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι για να διατηρήσετε την καλή σας υγεία. Μυρίστε μια φορά την ημέρα με νοερή απεικόνιση και επιτρέψτε στην ενέργειά του να αναζωογονήσει το σώμα σας.

Προειδοποίηση: Το αιθέριο έλαιο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται, ιδίως από γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.




ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ (Calendula officinalis)
ΑΛΛΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Κατιφές
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκα άνθη
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Ήλιος
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Υγεία, Ενορατικά όνειρα, Ανακούφιση
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Το όνομα του φυτού προέρχεται από τη λατινική λέξη calends που σημαίνει την πρώτη ημέρα κάθε μήνα (και αποτελεί τη ρίζα της αγγλικής λέξης calendar, που σημαίνει ημερολόγιο). Ονομαζόταν έτσι γιατί λένε ότι στην αρχαία Ρώμη τα κίτρινα και πορτοκαλί άνθη του άνθιζαν κάθε πρώτη του μήνα, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΜΑΓΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ:
Η καλέντουλα, που θεωρείται πολύτιμη στη θεραπευτική βοτανολογία, χρησιμεύει και στη μαγική αρωματοθεραπεία. Το άρωμα των ανθών ενδυναμώνει και διατηρεί την καλή υγεία. Στο παρελθόν, μύριζαν φρέσκα άνθη της για να οξύνουν την όραση - μια μάλλον καθαρή εφαρμογή «συμπαθητικής» μαγείας, επειδή τα άνθη μοιάζουν με μάτια.
Μυρίστε την καλέντουλα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, για να δείτε ενορατικά όνειρα.
Επί αιώνες, οι άνθρωποι μύριζαν τα άνθη της για να ανακουφίσουν την κούραση και την εξάντληση.




ΚΑΝΕΛΑ (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum cassia)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: αποξηραμένος εσωτερικός φλοιός
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Ήλιος
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Σωματική ενέργεια, Ψυχική αντίληψη, Ευημερία.

Είναι ένα από τα συστατικά που δίνουν τη γεύση στην Coca-Cola. Για να απελευθερώσετε το άρωμά της, θρυμματίστε ελαφρά τη φλούδα.
Μυρίστε το ζεστό, γλυκό, πικάντικο άρωμά της σε συνδυασμό με νοερή απεικόνιση για να δυναμώσετε το σώμα. Το μπαχαρικό αυτό θα σας γεμίσει ενέργεια, πρόσθετη βιοηλεκτρική ενέργεια που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μαγικά τελετουργικά.
Το άρωμα της κανέλας αυξάνει επίσης την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τον ψυχικό μας νου. Σε έναν τελείως διαφορετικό τομέα, εισπνεύστε το άρωμα της κανέλας σε συνδυασμό με νοερή απεικόνιση για να βελτιώσετε τα οικονομικά σας. Δείτε το πλούσιο άρωμα να ξεχειλίζει από ενέργεια που θα σας φέρει χρήματα.
Είναι καλύτερο να αγοράζετε την κανέλα σε ράβδους και όχι σε σκόνη. Το άρωμα θα είναι πολύ πιο δυνατό αν χτυπήσετε τα ραβδάκια στο γουδί ή τα σπάσετε με το χέρι.
Μερικές φορές, η κανέλα που πωλείται στα καταστήματα είναι στην πραγματικότητα κασσία, ένα κατώτερο μπαχαρικό με παρόμοιο άρωμα και γεύση. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το αυθεντικό μπαχαρικό, χρησιμοποιήστε αναγκαστικά την εναλλακτική λύση.

Προειδοποίηση: Το αιθέριο έλαιο cinnamon ερεθίζει εύκολα και δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε ποτέ στο δέρμα.




ΚΡΕΜΜΥΔΙ (Allium cepa)
ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ: φρέσκος βολβός
ΠΛΑΝΗΤΗΣ: Αρης
ΣΤΟΙΧΕΙΟ: Φωτιά
ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΠΙΡΡΟΕΣ: Θάρρος, Προστασία.

Ίσως σας φαίνεται παράξενο που βλέπετε αυτό το λαχανικό να αναφέρεται εδώ, αλλά το άρωμά του είναι τόσο δριμύ που επιβάλλεται να συμπεριληφθεί.
Για να ενισχύσετε το θάρρος σας, κόψτε την άκρη ενός φρέσκου κρεμμυδιού. Μυρίστε το τσουχτερό, γεμάτο δύναμη άρωμά του. Αναπνεύστε το (και σκουπίστε τα μάτια σας, αν χρειαστεί). Νιώστε το να διαλύει τις αμφιβολίες που έχετε για τις ικανότητές σας, να ισχυροποιεί την αποφασιστικότητά σας και να σας δίνει το θάρρος να κάνετε αυτό που πρέπει.
Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το άρωμά του για να προστατεύσετε το σπίτι σας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε κρεμμύδια στα τέσσερα. Κόψτε ένα κομμάτι για κάθε δωμάτιο του σπιτιού. Τοποθετήστε ένα τέταρτο του κρεμμυδιού σε κάθε δωμάτιο πάνω σε ένα χάρτινο πιάτο και οραματιστείτε το ακατανίκητο άρωμά τους να χτίζει ένα δυνατό φράγμα ενάντια στην αρνητικότητα.
Ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα (αν το επιτρέπει ο καιρός) και διατηρήστε τη νοερή εικόνα σας για μερικά λεπτά τουλάχιστον. Μαζέψτε τα κρεμμύδια και βγάλτε τα έξω. 

Μπορείτε να διαβάσετε το δεύτερο μέρος του άρθρου πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:




Από το βιβλίο: «Μαγική Αρωματοθεραπεία- Η δύναμη των αρωμάτων», του Scott Cunningham. Εκδόσεις Αλκυών.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis