10 Αυγούστου 2015

Το συνειδητό ονείρεμα



Αν σκεφτούμε ότι το ένα τρίτο της ζωής μας «χάνεται» μέσα στην ασυνείδητη διαδικασία του ύπνου, καταλαβαίνουμε πόσο μεγάλη πρόκληση συνιστά η ανάπτυξη της ικανότητας να παραμένουμε σε πλήρη εγρήγορση καθώς ονειρευόμαστε, ακόμα και να τροποποιούμε κατά βούληση τα δρώμενα των ονείρων μας! Ωστόσο, το συνειδητό ονείρεμα δεν είναι απλά ένα άκρως ενδιαφέρον και ευχάριστο παιχνίδι που μετατρέπει τις νύχτες μας στις πιο συναρπαστικές περιπέτειες. Θεωρείται πάνω απ’ όλα μια κορυφαία μέθοδος πνευματικής αφύπνισης.

Για αιώνες, ο ύπνος και τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν ευρέως στις μαγικές / πνευματικές πρακτικές πολλών πολιτισμών. Πολλοί πιστεύουν ότι τα όνειρα αποκαλύπτουν πολλά για αυτόν που ονειρεύεται και, μερικές φορές, αν κάποιος εστιάζει το μυαλό του αρκετά έντονα, μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ή, ακόμα καλύτερα, να βρει κάποια "κατεύθυνση" για τη ζωή του μέσα από τα όνειρά του.

Τα όνειρα έχουν πολλά να πουν για μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μας. Μελετώντας τις εικόνες στα όνειρά μας, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του κόσμου μας. Μερικές φορές μπορούμε να εξάγουμε συγκεκριμένες πληροφορίες από τα όνειρά μας, οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση ή στην επίλυση ενός προβλήματος. 

Διαυγή όνειρα είναι όνειρα που είναι διαδραστικά, που μπορούμε να κάνουμε αλλαγές ή να λαμβάνουμε πληροφορίες , τις οποίες θα έχουμε διαθέσιμες όταν ξυπνάμε.


Πώς να θυμόμαστε τα όνειρα μας


Το σημείο εκκίνησης για την εκμάθηση του συνειδητού/διαυγούς ονειρέματος είναι να μπορούμε να θυμόμαστε τα όνειρα μας. Αν δεν θυμόμαστε τα όνειρά μας, ακόμα κι αν έχουμε ένα συνειδητό όνειρο, δεν θα το θυμόμαστε. Και, προκειμένου να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα όνειρά μας ως όνειρα, ενώ αυτά συμβαίνουν, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε σε αυτά, πρέπει να είμαστε εξοικειωμένοι με τον τρόπο που τα όνειρα λειτουργούν. Πριν από όλα, χρειάζεται να εκπαιδευτούμε πάνω σε κάποια πρακτική που έχει ως σκοπό να μπορούμε να θυμηθούμε τουλάχιστον ένα όνειρο κάθε βράδυ. Όλοι ονειρευόμαστε, βλέπουμε περίπου ένα όνειρο κάθε 90 λεπτά. Όσοι ισχυρίζονται ότι δε βλέπουν όνειρα κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, απλά δεν τα θυμούνται. 

Είναι χρήσιμο να έχουμε δίπλα στο κρεβάτι μας ένα σημειωματάριο, ώστε να καταγράφουμε τα όνειρα μας. Δεν έχει σημασία πόσο αποσπασματική θα είναι η καταγραφή. Καταγράφουμε ό,τι μπορούμε να θυμηθούμε, ακόμα και αν αυτό είναι μόνο ένα πρόσωπο ή ένα μέρος. Αν ξυπνήσουμε μέσα στη νύχτα και έχουμε δει μόλις ένα όνειρο, το καταγράφουμε αμέσως, γιατί αν το αφήσουμε για το επόμενο πρωί, ίσως να έχουμε ξεχάσει σημαντικές λεπτομέρειες ή μπορεί να έχουμε ξεχάσει εντελώς ότι το έχουμε δει. Φροντίζουμε να καταγράψουμε τα βασικά σημεία της πλοκής του ονείρου και αν υπάρχουν διάλογοι, προσπαθούμε να τους καταγράψουμε ακριβώς.

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ξυπνάει μετά από ένα όνειρο, ώστε να μπορούμε να το καταγράψουμε αμέσως. Αυτό μπορεί να γίνει, αν πριν τον ύπνο συγκεντρωθούμε έντονα για λίγο πάνω σε αυτή τη σκέψη (όπως συμβαίνει να ξυπνάμε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, αν έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού).

Μια σημαντική αιτία που κάνει τα όνειρα να χάνονται λίγα δευτερόλεπτα αφού έχουμε ξυπνήσει, είναι οι παρεμβολές από άλλες σκέψεις που τραβούν την προσοχή μας. Έτσι η πρώτη μας σκέψη πρέπει να είναι πάνω στα όνειρα που είδαμε. Δεν πρέπει να κινηθούμε από τη θέση που ξυπνήσαμε πριν επαναφέρουμε στη μνήμη μας κάποιο όνειρο, ούτε πρέπει να αφήσουμε κάποια άλλη σκέψη να παρεμβληθεί, πριν το καταγράψουμε. Ύστερα από αυτό μπορούμε να ασχοληθούμε ελεύθερα με όσα μας απασχολούν.

Καταγράφουμε οτιδήποτε, ακόμα και αν είναι μια σκηνή, μια αίσθηση ή ένα συναίσθημα και προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε την ιστορία βασισμένοι σε αυτό. Αν δε μπορούμε να θυμηθούμε τίποτα, δοκιμάζουμε να φανταστούμε ένα όνειρο που μπορεί να είδαμε, βασιζόμενοι στη διάθεση, στα συναισθήματα ή τις ανησυχίες που είχαμε όταν ξυπνήσαμε. Ακόμα και γεγονότα της ημέρας μπορεί να μας θυμίσουν κάτι από τα όνειρα που είδαμε το προηγούμενο βράδυ. 

Μαθαίνοντας να θυμόμαστε τα όνειρα μας μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά αν επιμείνουμε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχουμε να θυμόμαστε τέσσερα ή και περισσότερα όνειρα κάθε πρωί. Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο δε χρειάζεται να καταγράφουμε τα πάντα, αλλά μόνο τα πιο σημαντικά. Όσο πιο εξοικειωμένοι γινόμαστε με το μοτίβο των ονείρων μας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να γνωρίζουμε ότι ονειρευόμαστε τη στιγμή του ονείρου και να εξερευνήσουμε τον κόσμο των ονείρων μας καθώς αυτά είναι ακόμα ζωντανά στη σκηνή. 


Επώαση ονείρων (επιλύοντας ένα πρόβλημα στον ύπνο μας)


Σε ένα βασικό επίπεδο, για να κερδίσουμε τα μέγιστα από ένα συνειδητό όνειρο, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς να κινηθούμε στον κόσμο των ονείρων. Για κάποιες εφαρμογές του συνειδητού ονειρέματος, μπορεί να χρειάζεται να βρεθούμε σε ένα συγκεκριμένο μέρος ή κατάσταση, ή να συναντήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Ένας τρόπος για να επιτευχτεί αυτό, είναι να δηλώσουμε στον εαυτό μας, πριν τον ύπνο, ότι έχουμε την πρόθεση να ονειρευτούμε για το συγκεκριμένο θέμα. Αυτό αποκαλείται επώαση ονείρου (dream incubation) και είναι μια διαχρονική διαδικασία που χρησιμοποιείται σε όλη την ιστορία από πολιτισμούς που θεωρούν τα όνειρα πολύτιμες πηγές σοφίας. 

Το κλειδί σε αυτή την τεχνική είναι να είμαστε επικεντρωμένοι στο πρόβλημα μας ή σε αυτό που ευχόμαστε να ονειρευτούμε, ακριβώς πριν από τον ύπνο. Για να γίνει αυτό, είναι χρήσιμο να καταλήξουμε σε μια μόνο απλή φράση που περιγράφει το θέμα του επιδιωκόμενου ονείρου. Θα πρέπει να προσθέσουμε και την πρόθεση να γίνει το όνειρο συνειδητό. Αυτά θα πρέπει να είναι και τα τελευταία πράγματα που θα σκεφτόμαστε πριν κοιμηθούμε. Παρακάτω δίνεται μια άσκηση που μπορεί να μας καθοδηγήσει σε αυτή τη διαδικασία.

  1. Διατυπώνουμε την πρόθεση μας. Πριν ξαπλώσουμε καταλήγουμε σε μια φράση ή ερώτηση που περικλείει το θέμα για το οποίο θέλουμε να ονειρευτούμε. Γράφουμε τη φράση σε ένα χαρτί και σχεδιάζουμε αν είναι εύκολο και μια εικόνα που απεικονίζει την ερώτηση. Απομνημονεύουμε τη φράση (και την εικόνα αν υπάρχει) και προσθέτουμε με πολύ προσεκτική διατύπωση ότι θέλουμε το όνειρο να είναι συνειδητό. Πχ «όταν ονειρεύομαι για (το περιεχόμενο της φράσης) θα γνωρίζω ότι είναι όνειρο»
  2. Ξαπλώνουμε χωρίς να κάνουμε τίποτα άλλο ενδιάμεσα και σβήνουμε το φως
  3. Δίνουμε έμφαση στη φράση και στην πρόθεση μας να δημιουργήσουμε ένα διαυγές όνειρο. Οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να ονειρεύεται για το θέμα μας, μέχρι να αποκοιμηθούμε. Αποφεύγουμε να αφήσουμε οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις να εισχωρήσουν.
  4. Συνεχίζουμε να δηλώνουμε την πρόθεση μας και όταν βρισκόμαστε πλέον στο συνειδητό όνειρο και είμαστε προσεκτικοί ώστε να παρατηρήσουμε όλες τις λεπτομέρειες του ονείρου.
  5. Όταν έχουμε επιτύχει το στόχο μας, προσπαθούμε να ξυπνήσουμε και να θυμηθούμε το όνειρο. 

Το τεστ πραγματικότητας


Μια σειρά από τεχνικές διευκολύνουν τα διαυγή όνειρα. Μια από τις πιο άπλες είναι να αναρωτιόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας αν ονειρευόμαστε, αναζητώντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δεν ονειρευόμαστε. Η πιο αξιόπιστη δοκιμή είναι να διαβάσουμε κάτι, να κοιτάξουμε μακριά και ύστερα να το διαβάσουμε ξανά. Αν διαβάσουμε το ίδιο και τις δυο φορές, είναι απίθανο να ονειρευόμαστε. Αφού έχουμε αποδείξει στον εγκέφαλο μας ότι είμαστε ξύπνιοι, οραματιζόμαστε τον εαυτό μας να κάνει οτιδήποτε θέλουμε. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας να ξεχωρίζει την πραγματικότητα από το όνειρο. Επίσης δηλώνουμε στον εαυτό μας ότι θέλουμε να κάνει το ίδιο και όταν κοιμόμαστε, δηλαδή να αναγνωρίζει ότι πρόκειται για όνειρο. 


Συνθήκες ύπνου


Η σωματική μας υγεία, το περιβάλλον και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτό που ονειρευόμαστε. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε διάφορους πειραματισμούς, ώστε να πετύχουμε τις ιδανικές συνθήκες που θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε, αν είναι εύκολο, να κοιμηθούμε σε διαφορετικό κρεβάτι, σε άλλο δωμάτιο ή σε διαφορετική θέση στο κρεβάτι μας και ελέγχουμε τα αποτελέσματα των ονείρων μας. 

Υπερβολικές ποσότητες φαγητού ή αλκοόλ πριν τον ύπνο, μπορούν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στα όνειρα μας, ως και να δημιουργήσουν εφιάλτες. Γενικά ό,τι μας ενοχλεί όταν είμαστε σε εγρήγορση, όπως πχ τα σφιχτά ρούχα, θα μας ενοχλεί και στον ύπνο μας, ίσως σε πολλαπλάσιο βαθμό.

Είναι σημαντικό όταν ξυπνήσουμε από ένα όνειρο να κάνουμε την μετάβαση στην πραγματικότητα όσο πιο ήπια και ομαλή γίνεται. Ένα ξυπνητήρι μπορεί να καταστρέψει εντελώς την ανάμνηση ενός σημαντικού ονείρου. Ένας τρόπος να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, αν είναι αδύνατον να αποφύγουμε το ξυπνητήρι, είναι να ρυθμίσουμε το εσωτερικό μας ρολόι να μας ξυπνάει περίπου δέκα λεπτά νωρίτερα, ώστε να έχουμε το χρόνο να επανέλθουμε ομαλά στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται δηλώνοντας αυτή την πρόθεση μας το προηγούμενο βράδυ.


Όπως πάντα, τίποτα δε μπορεί να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά όταν πρόκειται για τα όνειρα, που ένας αρχάριος δεν έχει καμία δύναμη επιβολής πάνω τους. Όλα εξαρτώνται από το πόσο ισχυρή είναι η επιθυμία μας να δαμάσουμε τον εξωτικό κόσμο των ονείρων και πόσο επιμελής θα είναι η εργασία μας ώστε να κατακτήσουμε αυτό το στόχο. Αν εκτελούμε τις ασκήσεις μας μια φορά το μήνα, ή όποτε το θυμόμαστε, φυσικά δε θα πετύχουμε κανένα αποτέλεσμα. Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι: προσδοκία, επιθυμία και επιμελής εργασία. 

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis