21 Αυγούστου 2015

Πέμπτο chakra - ανάλυση και θεραπεία.


Το πέμπτο τσάκρα είναι το πρώτο από τα υψηλά τσάκρα. Βρίσκεται στο κέντρο του λαιμού, ανοίγει προς τα εμπρός και συνδέεται με ένα δευτερεύον τσάκρα που βρίσκεται στον αυχένα και ανοίγει προς τα πίσω. 

Το στοιχείο του πέμπτου τσάκρα είναι ο αιθέρας και το βασικό του χρώμα το ανοικτό μπλε. Συνδέεται με το δεύτερο και τρίτο κέντρο και οποιαδήποτε ανισορροπία σε αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ακόμα και στις βασικές λειτουργίες του, οι οποίες είναι σχετικές με την ομιλία και την προσωπική έκφραση.

Μέσα από το πέμπτο τσάκρα εκφράζουμε τις ιδέες και τα συναισθήματα μας και επικοινωνούμε με το περιβάλλον μας. Λαμβάνουμε, επίσης, πληροφορίες μέσω της λειτουργίας της ακοής, αλλά και ανώτερη καθοδήγηση, έμπνευση, πληροφορίες από το παρελθόν και το μέλλον και σκέψεις άλλων όντων μέσω της διακοής. 

Μέσω του τσάκρα του λαιμού οι ενέργειες όλων των κατώτερων τσάκρα εκφράζονται προς τα έξω και γίνονται τέχνη. Γίνονται μουσική, χορός, ζωγραφική, συγγραφή, ποίηση, αλλά και κάθε άλλη μορφή δημιουργικής έκφρασης.



Αρμονική λειτουργία


Όταν το τσάκρα του λαιμού λειτουργεί αρμονικά τότε μπορούμε να εκφράζουμε ελεύθερα και ειλικρινά τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. Μπορούμε και παρουσιάζουμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι, χωρίς υπερβολές ή ντροπή και χωρίς να μας επηρεάζει η γνώμη των άλλων. Είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και τους άλλους και να δίνουμε σωστές συμβουλές, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Η άποψη μας εκφράζεται ξεκάθαρα και με θάρρος και η φωνή μας είναι διαυγής, μεστή και μελωδική. Δεν παρασυρόμαστε εύκολα και διατηρούμε την ανεξαρτησία μας και την ελευθερία μας. Επίσης έχουμε αναπτυγμένη διαίσθηση και την ικανότητα να λαμβάνουμε «ανώτερη» καθοδήγηση, όποτε την έχουμε ανάγκη. 


Δυσαρμονική λειτουργία


Η κύρια αιτία δυσαρμονίας αυτού του κέντρου είναι ο φόβος για την γνώμη των άλλων, ο οποίος περιορίζει την αυτοέκφραση και δημιουργεί προβλήματα στην επικοινωνία με το περιβάλλον μας. 

Όταν το πέμπτο τσάκρα υπολειτουργεί τότε γινόμαστε ντροπαλοί, λιγομίλητοι και αδυνατούμε να εκφράσουμε την εσωτερική μας αλήθεια, αλλά και τις σκέψεις μας. Λαμβάνουμε συνεχώς υπόψη μας τη γνώμη των άλλων και λειτουργούμε σύμφωνα με τις δικές τους αρχές και επιθυμίες. Γινόμαστε απρόθυμοι, αντικοινωνικοί και ανειλικρινείς λόγω της χαμηλής μας αυτοπεποίθησης. Τελικά οι άλλοι δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στα λόγια μας και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος που μας βυθίζει όλο και πιο πολύ στην ανασφάλεια. Σταδιακά παρουσιάζονται προβλήματα στην ομιλία, η φωνή μας γίνεται μονότονη και ασθενική και είναι δυνατό να παρουσιάσουμε ακόμα και τραυλισμό. Ως συνέπεια των παραπάνω καταλήγουμε να χρησιμοποιήσουμε υπερβολικές τεχνικές έκφρασης για να έλξουμε την προσοχή των άλλων.

Όταν το τσάκρα του λαιμού υπερλειτουργεί τότε γινόμαστε φλύαροι και θορυβώδεις. Η ομιλία μας γίνεται επιθετική, αδιάφορη και παγερή. Η φωνή μας μπορεί να είναι δυνατή, αλλά τα λόγια μας να φαντάζουν ασήμαντα στους άλλους. Γινόμαστε υπερβολικά δογματικοί και μερικές φορές εκφραζόμαστε με άσχημο τρόπο.



Σωματικές και ψυχικές ασθένειες


Οι ασθένειες που σχετίζονται με τη μη ομαλή λειτουργία του πέμπτου κέντρου είναι αυτές που εντοπίζονται στην περιοχή του λαιμού, όπως προβλήματα στις αμυγδαλές, το λάρυγγα και τον φάρυγγα, αλλοιώσεις της φωνής, ή προβλήματα του θυρεοειδή αδένα. 
Άλλες ασθένειες που εκδηλώνονται στο σώμα είναι οι πόνοι στον αυχένα, προβλήματα στα ιγμόρεια και τα αυτιά, παθήσεις του στόματος και της γνάθου, πόνος στους ώμους ή τα χέρια, προβλήματα στους πνεύμονες και χρόνια κόπωση.
Οι ψυχικές ασθένειες που είναι σχετικές με την ανισορροπία αυτού του κέντρου είναι τα προβλήματα στην εκφορά του λόγου και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους, η έλλειψη αυτοπεποίθησης και η ανάγκη απομόνωσης.



Θεραπεία


Προκειμένου να επιφέρουμε ξανά ισορροπία σε αυτό το κέντρο θα πρέπει να ασχοληθούμε με δραστηριότητες που μας βοηθούν να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, όπως είναι η συγγραφή, η τήρηση ημερολογίου, η ζωγραφική, ο χορός και το τραγούδι. Μπορούμε να φοράμε ένα μπλε φουλάρι στο λαιμό και γενικά να εντάξουμε το μπλε χρώμα στην καθημερινότητα μας (αξεσουάρ, ρούχα, αντικείμενα διακόσμησης κλπ). Να εξασκούμαστε στην άσκηση της σιωπής και της μη κρίσης, ειδικά αν το πέμπτο τσάκρα μας υπερλειτουργεί. Μπορούμε επίσης να εκτελούμε ασκήσεις της γιόγκα που ενεργοποιούν την περιοχή του θώρακα και του λαιμού, να κάνουμε ρέικι, διαλογισμό ή άλλου είδους ενεργειακές θεραπείες. Μπορούμε, τέλος, να ξαπλώνουμε και να ατενίζουμε τον γαλάζιο ουρανό και να φοράμε στο ύψος του λαιμού μας κρυστάλλους ή λίθους στο χρώμα του γαλάζιου ή του μπλε, όπως είναι ο αμαζονίτης, ο μπλε χαλαζίας, η μπλε τουρμαλίνη και το τυρκουάζ. 


Άσκηση


Καθίστε οκλαδόν με τα χέρια να ακουμπούν απαλά στους μηρούς και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Αρχίστε να εισπνέετε και να εκπνέετε αργά από τη μύτη. Παρατηρείστε για λίγο την αναπνοή σας και έπειτα αρχίστε να χαλαρώνετε σιγά - σιγά όλο σας το σώμα ξεκινώντας από τις πατούσες και φτάνοντας μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Όταν νοιώσετε πως έχετε χαλαρώσει αρκετά αρχίστε να οραματίζεστε ένα μπλε διαμάντι, στο μέγεθος σας, το οποίο βρίσκετε ακριβώς απέναντι σας. Ξεκινήστε να του δίνετε ενέργεια μέχρι να το δείτε να πάλλεται και να ακτινοβολεί από τη μπλε-χρυσή ενέργεια που εσείς του δίνετε. Έπειτα δείτε το να μικραίνει και να γίνεται ένα μικρό διαμάντι πάνω στην παλάμη του χεριού σας, μέσα στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η θεραπευτική ενέργεια που του έχετε δώσει. Πάρτε το και τοποθετήστε το στο λαιμό σας. Δείτε το για λίγο να περιστρέφεται αρχικά με την αντίθετη φορά και έπειτα (και για πάντα) με την ορθή φορά περιστροφής, ανάλογα με το φύλο σας. Όταν τελειώσετε με αυτή τη διαδικασία κουνήστε ελαφρά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και ανοίξτε τα μάτια σας.
Οποιαδήποτε στιγμή νοιώσετε την ανάγκη εστιάστε στην περιοχή του λαιμού σας και νοιώστε το μπλε διαμάντι να περιστρέφεται μέσα σε αυτόν θεραπεύοντας και ισορροπώντας αυτό το κέντρο. 



Για να αποκτήστε κάποιες γενικότερες γνώσεις σχετικά με την λειτουργία των τσάκρας μπορείτε να διαβάσετε και το παρακάτω άρθρο: Αύρα και chakras, εισαγωγή







2 σχόλια :

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση.Μόλις έχω τελειώσει ξεμπλοκαρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε πολύ!Χαίρομαι που σας φάνηκε χρήσιμο το άρθρο!

      Διαγραφή

Copyright © 2015 Dream of Isis