25 Σεπτεμβρίου 2015

Είδη και τεχνικές αναπνοής


Η πιο σημαντική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι, αδιαμφισβήτητα, η αναπνοή. Η αναπνοή είναι η πρωταρχική λειτουργία πάνω στην οποία βασίζονται όλες οι υπόλοιπες και όταν πραγματοποιείται με σωστό τρόπο μας χαρίζει μακροζωία, υγεία και ευεξία. 

Υπάρχουν τρία είδη αναπνοής:
  • Η κοιλιακή ή διαφραγματική αναπνοή
  • Η πλευρική αναπνοή και 
  • Η θωρακική αναπνοή 
Από τις παραπάνω, η κοιλιακή αναπνοή θεωρείται η πιο σωστή γιατί μεταφέρει τον αέρα μέχρι το κατώτατο αναπνευστικό και έτσι πραγματοποιείται καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού. Βέβαια, όταν εξασκούμαστε με διάφορες αναπνευστικές τεχνικές μαθαίνουμε να ελέγχουμε χωριστά και έπειτα να συνδέουμε τα τρία αυτά είδη αναπνοών, πετυχαίνοντας έτσι την πλήρη αναπνοή. 

Αναπνέοντας συνειδητά και βαθιά πετυχαίνουμε να έχουμε καλύτερη συγκέντρωση του νου, ηρεμία, ζωντάνια και έλεγχο των συναισθημάτων μας. Φυσικά σωστή αναπνοή είναι η ρινική αναπνοή. Ο αέρας πρέπει να εισέρχεται από τη μύτη γιατί έτσι φιλτράρεται, υγραίνεται και ζεσταίνεται. Στα ρουθούνια της μύτης βρίσκεται το πρώτο φίλτρο του αναπνευστικού μας συστήματος, το οποίο μας προστατεύει από τη σκόνη και από τα διάφορα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα που εισπνέουμε. Επίσης ο αέρας που εισέρχεται από τη μύτη είναι πιο ζεστός (σε σχέση με τον αέρα που εισπνέουμε από το στόμα) και έτσι προστατεύονται τα ευαίσθητα όργανα του αναπνευστικού μας συστήματος.



Στη συνέχεια παρουσιάζονται  τρεις διαφορετικές αναπνευστικές τεχνικές:



Αναπνοή ουτζάι (Ujjayi Pranayama  - the victorious breath)


Πρόκειται για μια βαθιά διαφραγματική αναπνοή που εκτελείται εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη. Είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη αναπνευστική τεχνική που χρησιμοποιείται στη γιόγκα και είναι, επίσης, η τεχνική που σας προτείνω σε όλες τις ασκήσεις και τους διαλογισμούς που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής.




Αναπνοή της φωτιάς (kapalabhati pranayama - breath of fire)


Πρόκειται για μια βαθειά, έντονη και ρυθμική διαφραγματική αναπνοή που εκτελείται εισπνέοντας και εκπνέοντας από τη μύτη. Κατά την εκπνοή η κοιλιά τραβιέται προς τα μέσα με μια κοφτή κίνηση και έπειτα χαλαρώνει προκειμένου να εισπνεύσουμε.




Αναπνοή με εναλλαγή ρουθουνιών (nadi shodhana pranayama / alternate nostril breath)


Η αναπνευστική αυτή τεχνική προϋποθέτει το κλείσιμο του ενός ρουθουνιού και την εισπνοή του αέρα με το άλλο, στη συνέχεια κλείσιμο και των δυο ρουθουνιών και κράτημα για λίγο του αέρα και τέλος την εκπνοή με το αντίθετο ρουθούνι από αυτό που εισπνεύσαμε.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis