1 Δεκεμβρίου 2015

Θεραπεύοντας το παρελθόν


Στην πραγματικότητα το παρελθόν δεν υπάρχει, ούτε και το μέλλον. Μόνο το παρόν υπάρχει. Αυτό που ονομάζουμε παρελθόν είναι μόνο η προσωπική μας ερμηνεία για ένα περασμένο γεγονός που δεν υφίσταται πια.
Παρόλα αυτά οι πεποιθήσεις, οι ανάγκες, τα συναισθήματα, οι φοβίες και οι προσδοκίες μας πηγάζουν και δημιουργούνται από τις εμπειρίες του παρελθόντος και κυρίως της παιδικής ηλικίας. 

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας είναι τόσο καθοριστικές που συνήθως, ως ενήλικες, καταλήγουμε να λειτουργούμε με δυο τρόπους σκέψης: Τον ένα που βασίζεται στη λογική πως είμαστε απόλυτα ασφαλείς, ικανοί και άξιοι δέκτες της αγάπης και της αποδοχής των άλλων και τον άλλο τρόπο σκέψης, που τροφοδοτείται από το παιδί που ήμασταν κάποτε και μας κρατά δέσμιους στο φόβο και την αμφιβολία.
Για να πετύχουμε, λοιπόν, να λειτουργούμε σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες του πραγματικού μας εαυτού και να βιώσουμε την πραγματικότητα που επιθυμούμε θα πρέπει πρώτα να αποτινάξουμε τους προγραμματισμούς των παιδικών μας χρόνων. 

Ακολουθεί μια άσκηση που έχει ως σκοπό να μας φέρει σε επαφή με το «εσωτερικό μας παιδί», ώστε να φέρουμε στο φως κρυμμένα συναισθήματα και αναμνήσεις και να καταφέρουμε να απελευθερωθούμε από αυτά. Όταν μεταβάλλουμε την αντίληψη που έχουμε για κάποιο γεγονός τότε πετυχαίνουμε να αλλάξουμε και το ίδιο το παρελθόν, αφού το παρελθόν δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ερμηνεία.


Προτού ξεκινήσετε με την άσκηση μπορείτε να ξεφυλλίσετε ένα άλμπουμ με παλιές φωτογραφίες, ώστε να βοηθήσετε το υποσυνείδητο σας να επαναφέρει κάποιες μνήμες του παρελθόντος.


Άσκηση


Καθίστε σε μια άνετη θέση, με την πλάτη ίσια και τις παλάμες να κοιτάζουν προς τα πάνω. Εισπνεύστε και εκπνεύστε αργά από τη μύτη και χαλαρώστε σιγά-σιγά όλο το σώμα σας. Έπειτα επικεντρωθείτε στο τρίτο σας μάτι και δείτε τον (σημερινό) εαυτό σας να βρίσκεται σε κάποιο μέρος που αγαπούσατε στο παρελθόν, είτε αυτό είναι το παιδικό σας δωμάτιο, μια παραλία ή κάποιο άλλο σημείο που σας είναι οικείο. Προσπαθήστε να οραματιστείτε όσες πιο πολλές λεπτομέρειες μπορείτε από το χώρο αυτό. Έπειτα δείτε να εμφανίζεται μπροστά σας το παιδί που ήσασταν κάποτε. Επιτρέψτε του να εμφανιστεί σε όποια ηλικία επιθυμεί αυτό. (Συνήθως την πρώτη φορά βλέπουμε το παιδί σε μικρότερη ηλικία και καθώς η άσκηση επαναλαμβάνεται μεταβάλλεται και η ηλικία του παιδιού). Μιλήστε μαζί του, ρωτήστε το πώς νιώθει, ποια είναι τα συναισθήματα του, τι είναι αυτό που επιθυμεί, τι φοβάται ή ότι άλλο εσείς θέλετε. Κάθε φορά περιμένετε για λίγο για να ακούσετε ή να νιώσετε την απάντηση του. Έπειτα μιλήστε του για τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Πλησιάστε το παιδί και πάρτε το στην αγκαλιά σας, πείτε του πόσο πολύ το αγαπάτε και πως το συγχωρείτε για όλα τα λάθη του. Επιτρέψτε να βγουν στην επιφάνεια τα συναισθήματα που νιώθετε και έπειτα σφίξτε δυνατά στην αγκαλιά σας το παιδί, νιώστε το να λιώνει μέσα στην αγκαλιά σας και να γίνεστε ένα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © 2015 Dream of Isis